hari ni.. fyza nk kongsi sikit masakan yang d ajar oleh ibu...
masakan nih ibu panggil resepi ayam masak cili api....
masakan nih paling senang sangt untuk di sediakn.. n bahan2 yang di gunakan pon simple sesangat...
bahan2..
- cili padi~ 1 genggam.. lebih kurang 20 biji..
- santan kelapa 1 biji
- ayam 1 ekor.
- kunyit hidup..
- 1 batang serai...
- 2 keping asam keping
- n garam
nak masak die pon senang sesangat..
# ayam td d bersihkan dan d basuh n di toskan air nya
# kemudian ayam td di letakan di dalam kuali...(jgn hidupkan api dulu ye.. : ) )
# kemudian blen kan je cili n kunyit td...
# then campurkan dengan ayam td..
# n yang terakhir..
# masukkan santan kelapa yg telah di perah tadi...
# masukkan serai yang telah di titik n asam...
# masukkn garam secukup rasa..
n hidupkan api...
klu orang jawa.. cara masakan nih d panggil di godok... maksudnya... di campur semua bahan baru d masak...
mmm senang kan???
yang paling best nye masakan nih x payah guna bawang n minyak kerena santan 2 nt yang akan bertukar jd minyak... n bila macam 2 faham2 jelakan.. maksudnya xpayah la kacau sangat ketika memasak 2..
ok lah.. selamat mencuba..weeee....
No comments:
Post a Comment