hidup mesti ada impian & matlamat

matlamat

hye selamat pagi untuk para pembaca blog fiza yang di kasihi..hari ni fyza nak kongsi sedikit ilmu yang fiza pelajari tadi ketika di kuliah..

pastinya setiap insan manusia di muka bumi ini punya impian, cita2 serta matlamat hidup masing2... seperti yang ditulis oleh Dr.H.M. Tuah iskandar dalam buku beliau "membina imaginasi cemerlang"... ada menyatakan "mimpi dan impian merangsang matlamt dan cita2.. manakala matlamat dan cita2 merangsang kita menuju kejayaan didalam kehidupan kita serta menjadi panduan dan jalan. "

bak kata pensyarah fyza tadi...hidup mesti ada matlamat baru kejayaan datang menyusul.. sesuatu yang kita ingin lakukan semestinya perlukan matlamat. tanpa matlamat kita hilang arah tuju.. dalam istilah pensyarah saya 'blurr'.

setiap dari kita pada awal kejadian lagi telah pun ada matlamat... maksudnya, kita insan manusia ini dijadikan daripada setitis air... bagaimana air mani yang mengandungi berjuta2 sperm itu bersaing sesama mereka untuk mensenyawakan ovum... cukup indah saudari..kejadian manusia ini.. lihat..masa sebelum kita dijadikan sperm itu mempunyai matlamat untuk hidup selepas 48 jam. bagaimana sperm ini memastikan bahawasanya dirinya hidup setelah 48 jam???? dengan mensenyawakan ovum itu sendiri.. maka terjadilah kita.... cantik dan indah bukan?

oleh itu kita sebagai pendidik bukansahaja mempunyai matlamat hidup..tetapi perlu mendidik serta menyemaikan matlamat dalam kehidupan dalam diri anak-anak didik kita.sekian

No comments: