bubur candel


sukatan sebanyak 1/2 kampet tepung pulut... resepi nih mudah untuk di sediakan tidak kira untuk  majlis besar2ran atau untuk dessert untuk sajian keluarga..

cara nya mudah sahaja..tepung dan kuahnya di masak secara berasingan..so kalau nk buat salah satu dulu boley.. nk wat serentak pon boleh...

bahan-bahannya...
(untuk tepungnya-A)

  1. 1/2 kampit tepung pulut
  2. sedikit garam
  3. air
(untuk kuahnya-B)
  1. 1 biji santan kelapa
  2. 1 ketul gula melaka( dihancurkan terlebih dahulu supaya senang larut
  3. 4 sudu teh gula
  4. sedikit garam
CARA_CARANYA

untuk A:
  1. masukkan tepung, sedikit garam dan air kedalam bekas.. kemudian uli adunan tersebut sehingga sebati dan boleh di kepal... so letak air tuh secukupnye sahaja..
  2. jerang air di tempat lain, tunggu mendidih... so boleh la kite kepal-kepalkan sahaja adunan tepung tadi dan d masukkan kedalam air yang mendidih...
untuk B:
  1. masukan santan, gula melaka, gula dan garam kedalam periuk, masak menggunakan api perlahan...kacau sebati..
  2. kalau kuah tuh agak pekat atau terlebih manis...boley la ditambahkan dengan 1 cawan air masak..
  3. matikan api... 
  4. apabila bahan a tadi dah timbul ke permukaan... so.. boleh la d masukkan kedalam kuah tadi....
  5. siap...!!
mudahkan???

P/S: mmg mudah if tepung tuh habis boley buat lagi dan masukkan sahaja di dalam kuah yang ada.. senang kan?

No comments: